Şubat 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 sayılı kanunun 4. maddesine göre, 25 yaşın altında olup eğitim görenlerden pasaport harcı alınmıyor ancak 0-6 yaş arasındaki bebek ve çocuklardan harç alınmaya devam ediliyor.
Bebeklerden ücret alınmaya halen devam edildiği uygulamaya tepki gösteren aileler, 25 yaşın altındaki gençlerden ücret alınmazken 0-6 yaş arası bebek ve çocuklardan neden ücret alınmaya devam edildiğini sorguluyor. 25 altı eğitim gören gençlere dönük pasaport harç muafiyetinin 0-6 yaş arası bebekleri de kapsaması gerektiğini belirten aileler, eğitimi teşvik eden yasal düzenlemenin doğru olduğunu ancak söz konusu muafiyetin bebekler için geçerli olmayışının garip olduğunu söylüyor.
Devlet 0-6 yaş grubuna yönelik ulaşımda ücretsiz uygulamaya tabi tutarken pasaport harç ücreti alması anlamsız bulunuyor. Otobüs, dolmuş, uçak ya da otellerde 0-6 yaş arası çocuklardan ücret alınmazken, çocuklardan pasaport için ücret talep ediliyor.
UÇAK, OTOBÜS ve OTELLERDE PARA ALINMIYOR
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 48. maddesinde ise bilet ücreti tanımı şu şekilde yapılıyor:
6 yaşın altında olan çocuklar yolcu bileti düzenlenmeksizin kucakta seyahat edebilirler. Bunlar için ayrı koltuk talep edilmesi halinde, bilet ücreti %50 indirimli düzenlenir.
6 yaş ve üzeri tüm yolcuların ayrı koltukta seyahat etmesi zorunlu olup, 6-12 yaş arası çocuklar ile yaş şartı aranmaksızın özürlüler için bilet ücreti % 50 indirimli düzenlenir.