Başbakan Ahmet Davutoğlu, Zaman'a kayyum atanmasıyla ilgili olarak, "Bunlar hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, İran'ın başkenti Tahran'da bugün gerçekleştirdiği temasların ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.
ZAMAN'A KAYYUM ATANMASIYLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA
Başbakan, gazetecilerin Zaman gazetesine kayyum atanması ve BOYDAK Holding yöneticilerine dair soruşturmalar hakkındaki sorusu üzerine konuya değindi.
"SİYASİ DEĞİL, HUKUKİ SÜREÇ"
Olayın siyasi değil hukuki bir süreç olduğunu söyleyen Başbakan, "Türkiye'de hükümete muhalefet eden tek gazete, bu bahsettiğiniz gazete değil. Diğer gazetelere de 'niçin bu fikirleri savunuyorsunuz, şeklinde bir yaklaşım yok" ifadelerini kullandı.
"BURAYA GELEN İŞADAMLARININ HANGİ PARTİYE OY VERDİĞİNİ BİLMİYORUM"
"Bugün benle gelen iş adamlarının hangi partiye oy verdiğini inanın bilmiyorum" diyen Davutoğlu, "Oturduk konuştuk, gece ikiye kadar konuştuk. Sabah erken saatte yine kalkıp görüşmeye başladık. O iş adamlarımızın 1 Kasım'da kime oy verdikleri zihnimin ucundan dahi geçmedi. Yeterki onlar iş adamı olarak üzerlerine düşeni yapsın, Onlara yardımcı olmak da bizim görevimiz" dedi.
"HİÇBİR GAZETECİYE AYRIM YAPMADIK"
"Sizin aranızda da her gazeteden temsilciler var. Hiçbirinize ayrım yapmadık, yapmayız" diyen Davutoğlu, "Burada husus, gazetecilik yapmaktan çok siyasi operasyon bazlı. Hatta Türkiye'de 'siyasi bir operasyonun parçası olma iddiası'yla açılmış hukuki süreç var" diye konuştu.
"BİZİM HİÇBİR MÜDAHALEMİZ OLMADI"
Başbakan, "Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır. Ne benim ne de herhangi bir arkadaşımın dolaylı ya da doğrudan bir müdahalesi olmadı, olmaz da. Ama meşru hükümete karşı darbe teşebbüsü içinde yer alanların faaliyetlerinin gazetecilik olup olmadığını da sorgulamak gerekir" dedi.
"GECE GÜNDÜZ REFORM YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Devlet içinde bir paralel yapılanma olduğunu belirten Başbakan, "Siyasi boyutu varsa eğer, kayyum atanan kurumların siyasi boyutları olması nedeniyledir. Brüksel'e de gideceğiz orada da Türkiye'nin pozitif gündemini bununla işgal edecekler. Gece gündüz Türkiye'de reform yapmaya çalışıyoruz, bu olumlu zeminin yerine bunlar konuşuluyor" dedi.
İRAN'LA MASAYA NELER YATIRILDI
('Ruhani ile hangi konularda ağırlık olarak görüştünüz, PYD'yi konuştunuz mu?' sorusuna) Bölgenin daha çok entegre olması için çaba zarf ettik. Suriye konusunda Türkiye ve İran'ın bu döneme kadar yakın işbirliği vardı. fakat Suriye'de Esad'ın yaptığı baskılar ve DAEŞ terörü Türkiye ve İran'ın farklılaştığı bir konjuktüre yol açtı. Olanların muhasebesinin ötesinde, bundan sonra neler yapılması gerektiğini görüştük.
"5 NOKTODA ORTAK GÖRÜŞ SERGİLEDİK"
Bölge sorunlarının bölge aktörlerince çözülmesi yönünde güçlü bir irade sergiledik.
Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve bölünmesine izin verilmemesi.
Yeni ortaya çıkacak siyasi ortamın zedelenmemesi için ateşkese beraber destek vermek.
Ateşkes ve müzakerelerin sonunda temsil kabiliyeti yüksek bir siyasi iradenin ortaya çıkması.
Teröre karşı 'ama'sız işbirliği.
İRAN'LA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI GÜNDEMDE
Geçen sene devreye giren tercihli ticaret anlaşmasının uygulanmasında hiçbir aksama olmaması konusunda prensip mutabakatına vardık. Dün bana aktarılan tercihli ticaret anlaşmasıyla ilgili özellikle bürokrasiden kaynaklanan hususları giderme konusunda kararlıyız. Tercihli ticaret anlaşmasının bir sonrasında serbest ticaret anlaşmasına geçecek şekilde gümrük duvarlarını tümüyle indirecek bir yaklaşımı da benimsemeyi düşünüyoruz.