Bugun...


OSMANİYE Yetiştirdikleri Kirazın Yüzde 50'sini İhraç Ediyorlar
Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde bin 320 nüfuslu Yukarıkardere köyünde ihraçlık kiraz hasadına başlandı.

 OSMANİYE Yetiştirdikleri Kirazın Yüzde 50'sini İhraç Ediyorlar
+ -

Yetiştirdikleri kirazın yüzde 50'sini ihraç ediyorlar
İbrahim EMÜL/ BAHÇE(Osmaniye),(DHA)-OSMANİYE'nin Bahçe İlçesi'ne bağlı 1320 nüfuslu Yukarıkardere Köyü'nde yetişen 1000 ton kirazın yüzde 50'si Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Yukarıkardere Köyü'nde kiraz hasadı başladı. Hasat nedeniyle Bahçe KaymakamıMehmet Alper ÇığOsmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ve Bahçe İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bahçe Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu köye gitti. Kiraz kasalarının araca yüklenmesi sırasında açıklamalarda bulunan Ahmet RefikMüftüoğlu, Yukarıkardere Köyü'nde yetiştirilen kirazın birinci kalite ihraç kirazı olduğunu söyledi.
"KİRAZIN MERKEZİ"
Bahçe İlçesi'nde 2 bin 850 dekar alanda 70 bin kök kiraz bulunduğunu ifade eden Müftüoğlu, "Yukarıkardere Köyü'nde ise yaklaşık bizim 1500 dekar kirazımız bulunmakta. Burası kirazımızın ve ihracımızın da merkezidir. Yani çevre köylerde yetişen kirazlarımız da burada toplanıp ihraca gitmektedir. Köyümüzde üretimi yapılan 'Ziraat 900' türü ziraat kirazı ülkemizin ihracatta kullandığı en önemli çeşittir. Meyvesi iri, sulu, kaliteli ve lezzetli, meyve rengi koyu parlak kırmızı ve en önemli özelliği nakliyeye çok dayanıklıdır. Bu nedenle iç pazardan çok, dış pazar için tercih edilmektedir" diye konuştu.
"FİYATLARINDAN ÜRETİCİ MEMNUN"
Kirazın ihraç ürünü olması için kalibresinin 24 ve üzeri olması gerektiğini belirten Müftüoğlu, şöyle devam etti: 
"Yukarıkardere Köyü'nün iklim özellikleri ve toprak yapısı nedeniyle yüksek nitelikli kiraz yetişmektedir. Bu yıl fiyatlar 5 liradan açıldı. Şu an ihraca gidecek kirazın fiyatı 3,5 ile 4 lira arasında alıcı bulmaktadır. 24 kalibrenin altındaki kirazlarımız ise iç piyasaya gidiyor ve 1,5 ile 2 lira arasında satılıyor. Üreticimiz bir dekar kirazdan, ağacın yetişme durumuna, cinsine göre 1500 ile 5 bin lira arasında gelir elde edebiliyor. Bu yıl oluşan fiyatlardan üreticilerimiz oldukça memnun."
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise, üreticinin daha çok kazanması için piyasadaki arz talep dengesinin önemli olduğunu söyledi. Yukarıkardere Köyü'ndeki kirazların erkenci olması nedeniyle fiyatların da iyi olduğunu belirten Sağlam, "Ülkemizin çeşitli bölgelerinde kiraz arzı arttıkça fiyatlar düşecektir. Önemli olan ürün piyasada olmadan o ürünü çıkarmaktır. Burada çiftçilerimizin bilinçli olması önemlidir ve çiftçilerimizde bu bilinç gittikçe artmaktadır" dedi.
"ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ KİRAZLA GÜLÜYOR"
Bahçe ilçesinin Osmaniye'nin yükseklerinde yer alan bölge olduğunu söyleyen Kaymakam Mehmet Alper Çığ da, "Burada meyvecilik ön planda ve meyvecilik içerisinde de kirazın ayrı bir yeri var. Burada ihracata yönelik kiraz üretilebilmekte. Bu senede çiftçimizin yüzü kirazla birlikte gülüyor. Onların yüzü güldükçe de bizlerde mutlu oluyoruz. İnşallah bu şekilde de üretimi sürekli bir şekilde devam ettiririz" diye konuştu.
Yukarıkardere Köyü'nde yetiştirilen kirazlar, TIR'larla götürüldüğü Mersin Limanı'ndanAvrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde bin 320 nüfuslu Yukarıkardere köyünde ihraçlık kiraz hasadına başlandı.
Bahçe İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu, yaptığı açıklamada, Yukarıkardere köyünden bin ton kiraz ihraç edilmesinin beklendiğini söyledi.
Yukarıkardere Köyünde yetiştirilen kirazın birinci kalite ihraçlık olduğunu ifade eden Müftüoğlu, ürünlerin meyvesinin iri, sulu, kaliteli ve lezzetli, meyve renginin ise koyu parlak kırmızı, nakliyeye çok dayanıklı nitelikte olduğunu belirtti. Müftüoğlu, köyün iklim özellikleri ve toprak yapısı sayesinde yüksek kalitede ürün alındığını vurgulayarak, “Bu yıl fiyatlar 5 liradan açıldı, şu an ihraca gidecek kirazın fiyatı 3,5 ila 4 lira arasında alıcı buluyor. İç piyasaya giden ürünler ise 1,5 ila 2 lira arasında satılıyor. Üreticimiz bir dekar kirazdan ağacın yetişme durumuna, cinsine göre bin 500 ile 5 bin lira arasında gelir elde edebiliyor. Bu yıl oluşan fiyatlardan üreticilerimiz oldukça memnun" diye konuştu.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam da üreticinin daha çok kazanması için piyasadaki arz talep dengesinin önemli olduğuna dikkati çekti. Sağlam, “Kirazın erken ve geç piyasaya sürülmesi durumunda fiyatlar farklı oluyor. Bu köyümüzde fiyatların iyi olmasının nedeni erkenci ürün olması. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde kiraz arzı arttıkça fiyatlar düşecektir. Önemli olan ürün piyasada olmadan o ürünü çıkarmaktır. Burada çiftçilerimizin bilinçli olması önemlidir ve çiftçilerimizde bu bilinç gittikçe artmakta" değerlendirmesinde bulundu.




Kaynak: İSEDERİ TÜRKİYE GÜNDEMİ

Editör: Sabri KÖNTEK

Bu haber 917 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
YUKARI