Geçtiğimiz ay açıklanan aile hekimlerinin bir çatı altında birleştirilip ‘butik hastane’ye dönüştürülmesi projesiyle ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlanacağını söyledi. Bakan Müezzinoğlu yaptığı açıklamada,"Aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlayacağız. Ağız diş sağlığı hizmetlerinde aile hekimliği benzeri yapılanmaya gidiyoruz" dedi.
Peki, Diş hekimlerinin aile diş hekimliği yapabilmesi için yeterli muayenehane şartları var mı? ‘Aile Diş Hekimliği’ uygulaması için Türkiye’de yeterli sayıda Diş hekimi var mı? Diş hekimi Turgay Mustafa, aile diş hekimliği projesini AjansHaber'e değerlendirdi:
Öncelikle aile diş hekimliği 2016 yılı içinde belirli bölgelerde pilot uygulamaya tabi tutulacaktır. Bunun sonucunda devamlılığının olup olamayacağı değerlendirilecektir.
“PROJE 5-10 YILLIK BİR SÜREÇTE GERÇEKLEŞEBİLİR”
Ülke genelinde böyle bir çalışmanın 5-10 yıl gibi bir zaman diliminde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Çünkü aile hekimlerinin muayene ortamıyla diş hekimlerinin muayene ortamları farklı olduğu için yeni alanlar eklenmesi gerekiyor. Ülke çapında aile hekimlerinin yanına aile diş hekimlerini adapte etmek kısa sürede bu yüzden mümkün gözükmüyor. Çünkü var olan bir muayene odası yok.
“AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ İÇİN YETERLİ SAYIDA DOKTOR YOK”
Türkiye’de şuanda 22.000 diş hekimi bulunuyor ve %62 ‘si özel sektörde %38’ Sağlık Bakanlığı’nda çalışmaktadır. Bundan dolayı da aile diş hekimliği ülke çapında yürürlüğe girdiğinde diş hekimi sayısı yeterli gelmeyebilir. Tabi devletin sunacağı imkânlarda burada özel sektörden devlete geçişleri etkileyecektir.
“PROJE HEM HALK İÇİN HEM DE ÖZEL SEKTÖRE POZİTİF YANSIYACAKTIR”
Bu uygulamayı dezavantaj olarak görmek yanlış olur. Sonuçta toplum yararına yapılan bir uygulama ve amaç toplumun bilinçlenmesi sağlamak. 3 yaşından itibaren periyodik aralıklarla çocuklarımızın kontrollerinin yapılması çocuğun ve ailenin bilinçli bir birey haline getirilmesi amaçlandığı için bunda bir dezavantaj görmüyorum. Özel sektöre de pozitif bir şekilde yansıyacağını düşünüyorum. Ama şuanda aile diş hekimliğinin içeriğini tam olarak bilmiyoruz, hangi alanları kapsayacak hangi işlemler yapılacak bunları zamanla göreceğiz.
“DEVLETİN VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Türkiye diş fırçalama konusuna Avrupa’nın 4 kat gerisinde olan bir ülke tabi ki de bu uygulama ülkeye pozitif bir şekilde yansıyacak. Düzenli kontroller sayesinde ağız sağlığına verilmeyen değer geri kazanılacaktır. Toplum bilinçlenmeye başlayınca böyle sıkıntılar bizim için sorun olmaktan çıkacaktır diye düşünüyorum. Tabi ki bunlar zaman alan ve sabır isteyen çalışmalar o yüzden devletin bu tarz uygulamalarda verdiği sözleri tutması çok önemlidir.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.