Sütaş’ın Aksaray Entegre Tesisleri yatırımının ‘Ekonomik Etki Analizi’ raporu tamamlandı. Bu rapora göre Sütaş’ın Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri, 2011 yılında Aksaray’da kişi başına yıllık geliri ortalama 1400 lira artırdı. Aksaray ve çevre illerin ekonomisine 2011 yılında sağladığı 900 milyon lira katkı ile birlikte Sütaş Aksaray Tesisleri’nin bölge ekonomisine katkısı 2.1 milyar liraya ulaştı. 2012-2020 döneminde, Sütaş’ın bölgeye 14.6 milyar liralık katkı sağlaması bekleniyor.
‘Sütün bereketini yayacağız’
Raporun sunulduğu toplantıda konuşan Sütaş Grubu Başkanı Muharrem Yılmaz, sütçülük faaliyetinin refahın geniş kitlelere yayılmasını sağladığına işaret ederek, “Sütaş Ailesi, sütün iyiliklerini ve bereketini yaymayı misyonu olarak benimsedi” dedi.
Yılmaz şöyle devam etti:
“Bu rapor inançla sürdürdüğümüz sütçülük faaliyetlerinin yarattığı etkileri ortaya koydu. Tesislerimizin ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerini somut veriler ışığında ve bilimsel bir metodoloji ile inceleyen bu raporu kamuoyuyla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
‘Süt tüketimini artırmalıyız’
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, özel sektör yatırımlarının mutlaka artırılması gerektiğini belirterek, “Kamu, üretim ve işletmecilik yapmamalı. Temel alt yapı hizmetlerini getirmeli. Bir takım destekler, teşvikler vermeli. Gerisini milletin kendisi yapmalı. Burada da özel sektör dediğimiz yapı devreye girmeli” dedi. Türkiye’de süt tüketimi yetersiz olduğunu ve bunun artırılması gerektiğini de belirten Yılmaz, gelişmiş ülkelerin oranlarının yakalanmasının gerektiğini kaydetti.
Yılda 460 milyon litre süt üretimi hedefleniyor
Sütaş’ın, ‘Ottan Sofraya’ entegre iş modeli kapsamında gerçekleştirilen Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri, eğitim merkezi, uygulama çiftliği, damızlık yetiştirme çiftlikleri, yem fabrikası, süt ürünleri fabrikası, geri kazanım ve enerji tesislerinden oluşuyor.
Bölge ekonomisine 14.6 milyar liralık katkı sağlayacak
Sütaş’ın Aksaray Entegre Tesisleri yatırımının ‘Ekonomik Etki Analizi’ raporu Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan başkanlığında, Kalkınma Bakanlığı İzleme, Değerlendirme ve Araştırma Dairesi Başkanı Kamil Taşçı ve Kalkınma Bakanlığı İzleme, Değerlendirme ve Araştırma Dairesi Planlama Uzmanı Mehmet Emin Özsan’ın katılımıyla hazırlandı.
Sütaş’ın, Aksaray ili ve çevresine sosyo-ekonomik etkilerinin ölçümlendiği raporda, ‘Bölgesel Hesaplanabilir Genel Denge Modeli’ kullanıldı.
Rapora göre, Sütaş Grubu’nun bölge ekonomisine toplam 14.6 milyar lira katkıda bulunması ve Aksaray ekonomisi içerisindeki payının yüzde 20’ye kadar çıkması bekleniyor.
Tesislerin tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte yılda 460 milyon litre süt, 200 bin ton yem, 1500 adet damızlık, 4500 kw/saat elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor.
RAKAMLARLA SÜTAŞ AKSARAY TESİSLERİ
* Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri’nin toplam yatırım bedeli 112 milyon dolara ulaştı.
* 144’ü kadın 807’si erkek olmak üzere toplam 951 kişi istihdam ediliyor. Ayda 1.9 milyon lira net ücret ödeniyor.
* Yılda 460 milyon litre süt işleme kapasitesine sahip.
* Yüzde 70 kapasiteye ulaşıldı ve günde 900 bin litre süt işleniyor.
* 2011 yılının ilk 5 ayında Aksaray Fabrikası’ndan üreticilere 97 milyon lira süt bedeli ödendi.
* Yılda 200 bin ton yem üretiliyor.