Bugun...


Üniversite - İŞKUR işbirliğinde hedefler tutuyor
İŞKUR, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik aktif programlar yoluyla istihdamı korumaya, geliştirmeye ve çeşitlendirmeye devam ediyor. Üniversitelerle ‘iş’ odaklı protokoller imzalayan kurum, şimdi de gençlerin umudu oldu.

Üniversite - İŞKUR işbirliğinde hedefler tutuyor
+ -

1946 yılında kurulan İŞKUR, 2003 yılında gelişen ihtiyaçlar ve değişen koşullara paralel olarak hizmetlerine yeni halkalar ekledi. Bunlar arasındaİşsizlik Sigortası Fonu, Etkin Aktif ve Pasif İşgücü Piyasası Programları, Kriz Dönemine Yönelik Sürdürülebilirlik Politikaları, İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetleri öne çıktı. Kurumun üniversitelerle işbirliği ise 2023 Türkiye’sinin eğitim ve istihdam odaklı hedefleri açısında önemli bir dinamik olarak görülüyor.

Türkiye’de her yıl ortalama 750-800 bin kişi çalışabilir nüfusa dahil olurken, istihdam 2007-2014 yılları arasında 5 milyon 848 bin kişi artı. İşsizlik oranının yüzde 7.5 ile yüzde 10.5 arasında gelip gittiği ülkemizde gençlerde işsizlik oranı ise yüzde 20 seviyesinde seyrediyor. İşgücüne katılım oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğu ülkemizde İŞKUR, hem yüzde 35’i bulan kayıt dışı istihdamı kayıt altına almak hem de genç nüfus dinamiğini ekonomiye kazandırmak için üniversitelerle işbirliğine gidiyor.

Ulusal istihdam stratejisine uygun olarak eğitim-istihdam ilişkisini güçlendirme amaçlı imzalanan protokollerin sağladığı onlarca avantaj söz konusu. İşsizlik oranının 2023 yılı itibarıyla yüzde 5 düzeylerine indirilmesi, kayıtlı istihdam oranının ise yüzde 50’ye yükseltilmesinde İŞKUR’un üniversitelerle yaptığı işbirliğinin büyük rolü var. İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetleri başta olmak üzere bir çok alanda yapılan çalışmalardan öne çıkanları sizler için derledik:

ÜNİVERSİTELER, İŞGÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFI

Türkiye’de her 3 işyerinden biri nitelikli çalışan bulmakta güçlük çekiyor. Eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin yüzde 65’i, sebep olarak yeterli beceri ve niteliğe sahip elaman bulamadıklarını belirtiyorlar. Yapılan araştırmalar, ülkemizde ‘mesleksizlik sorununu’ ve ‘nitelik eksikliğini’ somut bir biçimde ortaya koyuyor. Uzmanlar, ülkemizdeki işsizliğin asıl nedeninin‘mesleksizlik’ olduğu görüşünde birleşiyor. Tabii ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) son verilerine göre mevcut 3 milyon 250 bin işsizin hepsinin mesleksiz olduğunu da söyleyemeyiz.

İŞBİRLİĞİ SAYISI 50’Yİ GEÇTİ

Sektörler itibarıyla İmalat, İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri, Diğer Hizmet Faaliyetleri, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörlerinin öne çıktığı istihdam imkânlarında İŞKUR’un üniversitelerle imzaladığı protokollerin büyük rolü var. Son birkaç yılda binin üzerinde meslek edindirme kursu düzenleyen kurumdan eğitim alanların beşte biri kısa sürede istihdam edildi.

ÜNİVERSİTELER YARIŞ HALİNDE

İŞKUR’un beyaz yakalılara yönelik hizmetlerini çeşitlendirirken bu kapsamda üniversiteler ile işbirlikleri öne çıktı. Üniversitelerde etkinliğini artırmak ve üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra işgücü piyasasına hazır bir şekilde girmelerini sağlamak amacıyla üniversitelerde 79 İŞKUR İrtibat Noktası açtı. Devlet ve vakıf üniversitelerinin Kariyer Merkezlerinin de rol adlığı bu süreçte İŞKUR-Üniversite işbirliği imkânları sürekli irdeleniyor.

“AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYE TAMİRCİLİĞİ’

İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İŞKUR) düzenlediği programlar arasında içeriği itibarıyla kuşkusuz en çok dikkat çekeni, 2011 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde engellilere yönelik açılan, “Akülü tekerlekli sandalye tamirciliği’ programı oldu. Engellilere yönelik açılan bu programa 9 erkek, 3 kadın olmak üzere toplam 12 kursiyer katılım sağlamıştı. O günden bugüne İŞKUR ile işbirliğine gitmeyen üniversite yok gibi. En çok irtibatlı olanlar arasında, Özyeğin Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’ni sayabiliriz.




Kaynak: http://www.yeniakit.com.tr/haber/universite-iskur-isbirliginde-hedefler-tutuyor-161057.html

Editör: Sabri KÖNTEK

Bu haber 806 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
YUKARI